Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър

...
Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева е подала оставка. На кого въобще ще разчита Главчев като външен министър

Меглена Плугчиева е подала оставка като консултант на служебния министър председател Димитър Главчев, съобщи БНТ във вторник заран. Нейният сектор беше външната политика.

В единственото ѝ изявление като консултант на Главчев в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " Плугчиева разгласи, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала.

" Димитър Главчев е подложен в извънредно сложна обстановка и има потребност от хора, които имат управнически, политически и дипломатически опит ", съобщи тогава Плугчиева.

Относно поста на външен министър тя разяснява, че съгласно нея има извънредно положителни кариерни дипломати.

" Става дума за служебно държавно управление, в което ще бъдат включени повече специалисти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти дипломат - на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, само че постоянно съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам правилата, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно държавно управление ", сподели още тя.

Така въпросът на кого ще разчита Главчев, който от през вчерашния ден е и външен министър, само че е без безусловно никакъв опит в дипломацията, става все по-сериозен. Той е оповестил като езици, които владее, съветски и британски.

Едни от първите смени, които предприе служебното държавно управление, бяха тъкмо в Външно, където в съдружния кабинет министър беше тъкмо представител на ГЕРБ - Мария Габриел, която се готвеше неосъществено да стане и министър председател след рокадите. Една от първите стъпки на Главчев обаче беше да смени тъкмо двама от нейните заместници - Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова.

Тихомир Стойчев е дълготраен посланик от кариерата. В интервала 2016 година - 2022 година е дипломат в Съединени американски щати. Преди това е секретар на президента Плевнелиев по въпросите на външната политика, заместник-ръководител на българското посолство във Вашингтон и т. н. Елена Шекерлетова е дипломат в Германия до поемането на поста заместник-министър. В периода 2017-2019 година е била непрекъснат секретар на Министерство на външните работи, а преди този момент е била ексклузивен и пълномощен дипломат на страната ни в Република Австрия.

На тяхно място са назначени бившата депутатка на Национална движение „Симеон Втори" Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева, която бе претендент за вицепрезидент в двойка с издигнатия от ГЕРБ кандидат за държавен глава на предходните избори Анастас Герджиков. 

Ангелиева има много стеснен опит - била е завеждащ консулската работа в българското посолство в Лондон, а от ноември 2020 година досега в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Невяна Митева от 2017 година до назначението си е полковник в дирекция " Социална политика " и дава отговор за осъществяването на националните и интернационалните политики, свързани с използването на дневен ред „ Жени, мир и сигурност “ (WPS). Била е ръководител на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в интервала 2015-2017 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР